Vocea Africii

vineri, 14 octombrie 2011

Dupa cum unii din voi deja stiti, ne-am intors din Africa de aproape 2 saptamani si inca nu imi vine sa cred cat de repede a trecut timpul. Africa e un loc superb, oamenii sunt primitori, calzi, copiii sunt multi dar e o bucurie enorma in ochii lor cand te vad, abia asteapta sa te joci cu ei, sa le predai, sa ii inveti cantece. Au o capacitate buna de a invata o limba straina, asta daca are cine sa stea cu ei sa ii invete. Acum sa va spun cam ce am facut acolo, altfel o sa va scriu din amintiri pana maine si s-ar putea sa nu intelegeti nimic :))
Am fost impartiti pe mai multe echipe: a fost echipa medicala, 2 doctori oftamologi care lucrau la clinica din satul Bukeeka, unde am stat pentru o saptamana, au mai mers si la clinica din oras si consultau pacientii.
A fost o echipa care a mers de cateva ori in alte sate la copii cu dificultati, cu handicap, apoi au mers la o scoala Mount Zion unde erau si 2 clase de copii cu deficit de auz. Acolo au predat la unele clase si au invatat cateva cuvinte din limbajul semnelor pentru a se putea intelege mai bine cu copii surzi.
O alta echipa a fost la o alta scoala din sat si acolo au predat anumite materii pe care profesorii le-au lasat sa le predea.
Baietii au fost la clinica din sat si au ajutat la repararea ei si la ce mai era nevoie acolo.
Ce pot sa va spun e ca a fost o adevarata binecuvantare si pentru noi sa fim acolo si sa vedem ca desi ei au lipsuri materiale si dorm in case facute din pamant cu paie si au sau nu haine pe ei, au capacitatea de a zambi, de a se bucura, lucru care noua multora ne lipseste; desi avem mult mai multe ca si ei suntem tot timpul nemultumiti, vrem si aia si aia si daca nu o avem e bai. Aici cred ca avem multe de invatat.
Lipsa de igiena la ei este in floare, multi copii fac un fel de ciuperca pe piele din cauza ca nu stiu si nu au posibilitatea sa se spele, ne-a fost mare mirarea sa vedem ca ei se uita cu ochii bulbucati la noi cum ne spalam pe dinti sau alte lucruri care noua ni se par normale si ne cereau sa le dam si lor; mai foloseam servetele umede cand mergeam undeva sa ne putem sterge pe maini, pe fata...deoarece prafu se punea pe noi repede si aratam mult mai bronzati decat eram in mod normal :)) iar atunci cand le dadeam si lor cate un servetel erau foarte incantati si ii chemau si pe altii sa le dam.
Problema medicala care mai e la ei destul de mare e ca fac destul de des malarie iar din cauza ca nu merg la tratament sunt multi pacienti care ajung sa faca epilepsie.
Am avut placerea de a-i putea invata pe copii cateva cantece in romana si au invatat destul de repede, pronuntia lor a fost foarte buna, asta ne-a bucurat si ne-a aratat ca Domnul e cu noi si lucreaza. In ultima saptamana s-a facut o serbare la una din scoli si acolo s-au adunat peste 300 de copii, li s-a predicat si apoi au avut un program de cantari, a fost foarte frumos :).
Ce sa va mai zic, au fost multe experiente, una dintre ele era zilnica, mergeam cu taxi dintr-o locatie in alta, acuma sa va explic ce inseamna taxi- era un microbuz care in mod normal avea 14 locuri, noi eram vreo 20 in masina am fost si 23 intr-o zi :)) nu va puteti imagina cum am intrat acolo, pe langa noi mai erau si gaini, sau saci cu mancare...una alta; mai mergeam cu Boda boda (astea erau motociclete care te transportau, si acolo intram 3 :))). Ca si animale de companie aveam, sobolani, pureci, tzantzari, apoi am avut 2 catei si o pisica cu 4 pui. :)

Africa poate fi foarte aproape sau foarte departe, totul depinde doar de voi. Eu ma rog sa fie cat mai aproape si intr-o zi sa ne intalnim acolo pe drum si sa zicem Hi Mzungu how are you? :) ( asa ne salutau toti cand treceam pe langa ei, in special copii care fugeau dupa tine si te tineau cate 3-4 de o mana). (Mzungu inseamna om alb).

Nu pot decat sa ii multumesc Domnului pentru aceasta misiune si sa ma rog ca anul urmator sa merg inapoi.

Targ: "Sprijin pentru Africa"

joi, 13 octombrie 2011

Duminica 16 oct 2011, ora 20, va avea loc la biserica Baptista Betel nr.5, str. Ravasului 4-6, Cluj-Napoca, targul: "Sprijin pentru Africa" cu obiecte de artizanat Africane. Prin vanzarea acestor obiecte vom ajuta financiar Uganda-Africa si vom incepe pregatirile pentru cumpararea terenului, unde se va construi baza de misiune.

Va asteptam!
Un produs Blogger.